Over Connectief en horsemanship

Een 'connectief' is een verbinding. Connectief betekent verbinding vormend.

Waarom

Paarden zijn mooie, autonome wezens die zachtaardig en vergevend zijn. Ze zijn altijd op zoek naar harmonie. Vanuit liefde voor het paard wil ik de wereld voor paarden een beetje mooier maken. Eén paard tegelijk. Dat paarden in de mensenwereld beter begrepen zullen worden. Ik geloof in relatie en connectie eerst. Vaardigheden en prestatie volgen daarna. 

Paarden communiceren het meest met hun lichaam. Wat mensen zien in het (problematisch) gedrag is niets anders dan de taal van het paard. Een paard kan niet liegen of plannetjes smeden om mensen te manipuleren. Als mensen de paardentaal niet begrijpen, wordt het paard steeds groter in zijn ‘taal’. Dat stuit op onbegrip van de mensen. 

Hoe en wat

Door te kijken naar het paard en zijn lichaamstaal te lezen, door stress- en kalmeringssignalen te interpreteren, weet je hoe het paard zich voelt. Het paard kan alleen leren als het nieuwsgierig en ontspannen is. Vanuit ontspanning en connectie kun je een paard iets aanleren of een training oppakken en samenwerken. Ik wil wat ik zie en begrijp vertalen en doorgeven aan de mensen. 
Zo help en begeleid ik eigenaren en hun paarden door middel van training, les en coaching in onderlinge communicatie en vertrouwen. Om ontspanning en nieuwsgierigheid en verbinding te bereiken bij het paard en zijn mens doen we bepaalde oefeningen en lessen. Met als doel de samenwerking tussen paard en mens beter te maken. En ‘gedragsproblemen’ op te lossen. 

Waarom horsemanship?

Ik train mijn paard en geef les volgens de principes van horsemanship. Er zijn verschillende definities voor. De een zegt ‘dwing ze niet maar geef ze een keuze’. De ander zegt ‘het is de vaardigheid en de kunst van het werken en rijden van paarden’. Mijn benadering is er een van principes. Verschillende ’trainingsregels’ als je ze zo wilt noemen. Die voor alle disciplines in de paardensport gelden. Het heeft heel erg te maken met hoe paarden leren. En dus kun je het altijd toepassen. 
Een principe is bijvoorbeeld ‘maak wat je wilt dat het paard doet gemakkelijk en wat je niet wilt wat moeilijker’. Hoe maak je het makkelijker? Dat verschilt per situatie en per paard. En zo zijn er nog meer principes die allemaal gelden. Als je ze kent, kun je elk paard trainen. Maar in mijn optiek train je vooral jezelf. O.a. in de timing bij de oefeningen en in meedenken met je paard. En in durven loslaten. Het past dus echt bij mijn motto: relatie en connectie eerst, dan de vaardigheden. Ik noem wat ik doe ook wel ‘Relational Horsemanship’.