Healthy happy athlete

paard vlak voor een ven

Een blij en gezond paard dat graag met en voor je wil werken. Dat is het ideale plaatje en dat willen we allemaal. Maar hoe wordt je paard een atleet en hoe blijft hij gezond? Hoewel ze groot en sterk zijn, zijn ze ook best kwetsbaar. Ze hebben snel een blessure.

Voor mij bestaat dat gezond houden uit een aantal dingen. En die vind ik allemaal belangrijk. Hij moet zich fysiek goed voelen. Hij moet zich vrij kunnen bewegen. Hij heeft contact met andere paarden nodig. En hij moet zich mentaal goed voelen en daarmee bedoel ik o.a. dat hij zich veilig moet kunnen voelen. Bijvoorbeeld in zijn stal of wei. In deze blog vertel ik je hoe ik mijn paard fysiek gezond probeer te houden.

 

 

Ik zorg ervoor dat hij zich fysiek goed voelt met juiste voeding

Dat je je paard moet eten, ligt natuurlijk voor de hand. De juiste voeding is heel belangrijk. En ook dat het voldoende is. Paarden hebben heel veel ruwvoer nodig om in hun behoeften te voorzien. Zo tussen de 9 en 15 kilo per dag. En ook vitamines en mineralen. Die geef ik in een brokvorm – een balancer of als supplement. Het ruwvoer is vaak hooi of gras. Daar mag niet teveel suiker in zitten. Teveel suiker zorgt dat het bloedsuiker te hoog wordt (insulineresistentie). Of dat ie hoefbevangen wordt. En dat wil ik natuurlijk niet. Wat elk paard precies nodig heeft, verschilt per paard. Je hebt de sobere rassen zoals mijn P.R.E. en paarden die eigenlijk alles kunnen eten. Of als jij je paard hard laat werken in de sport of je werkt vooral recreatief met hem. Dat scheelt nogal.

 

Trainen doe ik om de spieren en het lijf gezond en fit te houden

Als eigenaar vind ik het belangrijk om de spieren en het lijf van het paard optimaal in vorm te houden. Want ik wil ook dat hij kan werken en mij kan dragen. Dressuur als gymnastiek, buiten rijden voor de afwisseling en om de comfortzone te vergroten. Of balkjes lopen als soort van fysio en grondwerk om bijvoorbeeld nieuwe dingen aan te leren en zijn hersenen te oefenen. Wat je maar kunt verzinnen.

 

Om de zoveel weken komt de hoefsmid

Voor zijn o zo belangrijke voeten en benen laat ik ongeveer elke 6 weken (soms iets korter soms iets langer) de hoefsmid langskomen. Zonder benen en voeten geen paard, zeggen ze. Een paard loopt in de natuur natuurlijk kilometers per dag. Het is een loopdier. Als er iets niet goed is aan de voeten of benen, voelt hij zich meer kwetsbaar. Hij moet namelijk ook gewoon kunnen wegrennen. En als hij niet kan lopen, heeft hij eigenlijk geen leven. Ten minste, dat vind ik.

 

Elk jaar laat ik de tanden controleren en behandelen

En elk jaar komt de paardentandarts bij Ranchero langs. Ik wil zeker weten dat hij zijn eten goed kan vermalen en verteren. En dat zonder pijn in zijn mond. Als hij niet goed kan eten, wordt hij heel vervelend. Maar erger nog, misschien wel ziek of zwak. Dus dat wil ik ook voorkomen.

 

Ook bestel ik de zadelmaker en ostheopaat

Dan laat ik verder nog het zadel checken. Ik wil natuurlijk dat hij mij zo comfortabel mogelijk kan dragen. Ook zijn we klant bij de ostheopaat. Voor mij is dat een soort combinatie van fysiotherapeut en chiropractor in één. Als Ranchero is gevallen of zich heeft verstapt, kan er zomaar iets scheef zitten. Dat lost de ostheo dan (meestal) op. Of we krijgen nuttige adviezen over hoe we het lichaam gezond kunnen houden.

 

Last but not least – de entingen en wormenkuren

En vergeet de dierenarts niet. Zonder blessures of ziektes hebben we hem of haar nog steeds nodig voor de inentingen en de wormen- of zandkuren.

 

Dat is het wel zo’n beetje. Al met al een hele lijst. En die gaat alleen nog over zijn fysieke welzijn. Volgende keer vertel ik over zijn huisvesting en mentale welzijn.